Funktionskliniken

Osteopati

En helhetssyn på hälsa och välmående.

image

Niklas Torpling

BSc in Osteopathy, STAC Elittränare, Massage terapeut

Osteopati är en form av manuell medicin som fokuserar på att förbättra kroppens hälsa genom behandling av muskler, leder och bindväv. Grundad på principen att kroppen har en naturlig förmåga att läka sig själv, syftar osteopati till att främja denna självläkande förmåga genom att återställa balans och funktion i kroppens struktur.

Rehab

Osteopatin bygger på fyra grundläggande principer:

  1. Kroppen är en enhet: Kroppens olika system (muskuloskeletala, nervösa, cirkulatoriska osv.) är sammanlänkade och påverkar varandra.
  2. Struktur och funktion är ömsesidigt beroende: Hur kroppen är byggd påverkar hur den fungerar, och vice versa.
  3. Kroppen har en självläkande förmåga: Osteopater arbetar för att stödja och främja kroppens egen förmåga att återhämta sig.
  4. Behandling baseras på en holistisk förståelse av patienten: Varje patient behandlas som en individ, med hänsyn till både fysiska och emotionella aspekter av deras hälsa.

Osteopatiska behandlingar inkluderar en rad olika tekniker, såsom:

  1. Manipulation och Mobilisering: Mjuk och exakt manipulation av leder och muskler för att förbättra rörlighet och minska smärta.
  2. Myofascial Frigörelse: Tekniker som riktar sig mot bindväven för att minska spänningar och förbättra cirkulationen.
  3. Muskelenergiteknik: Aktivt engagemang av muskler under specificerade rörelsemönster för att förbättra funktion och minska dysfunktion.
  4. Kraniosakral Terapi: En mild form av behandling som fokuserar på kraniets och ryggradens rytmiska rörelser för att förbättra kroppens övergripande funktion.

Osteopati kan vara fördelaktigt för en mängd olika tillstånd, inklusive:

  1. Rygg- och nacksmärtor
  2. Idrottsskador
  3. Huvudvärk och migrän
  4. Stressrelaterade spänningar
  5. Posturala problem

Genom en individuell bedömning och en skräddarsydd behandlingsplan, arbetar osteopater för att förbättra kroppens funktion och främja långsiktig hälsa och välbefinnande.

© 2024 Funktionskliniken